Tuesday, October 26, 2010

kuCING ooo KUcing...


 KeTuA KuCiNg


Diceritakan dalam suatu kisah, Nabi Muhammad SAW memiliki seekor kucing yang diberi nama Mueeza. Suatu saat, dikala nabi hendak mengambil jubahnya, di temuinya Mueeza sedang terlelap tidur dengan santai diatas jubahnya. Tak ingin mengganggu haiwan kesayangannya itu, nabi pun memotong belahan lengan yang ditiduri Mueeza dari jubahnya. Ketika Nabi kembali ke rumah, Muezza terbangun dan merunduk kepada majikannya. Sebgai balasan, nabi menyatakan kasih sayangnya dengan mengelus lembut ke badan mungil kucing itu.
Dalam kejadian lain, setiap kali Nabi menerima tamu di rumahnya, nabi selalu menggendong Mueeza dan di taruh dipahanya. Salah satu sifat Mueeza yang nabi sukai ialah, ia selalu mengeaw ketika mendengar azan, dan seolah-olah suaranya terdengar seperti mengikuti lantunan suara adzan. Bahkan kepada para sahabatnya, nabi berpesan untuk menyayangi kucing peliharaan layaknya menyanyangi keluarga sendiri.
Hukuman bagi mereka yang menyakiti haiwan chomey ini sangatlah serius, dalam sebuah hadist shahih Al bukhori, dikisahkan tentang seorang wanita yang tidak pernah memberi makan kucingnya, dan tidak pula melepas kucingnya untuk mencari makan sendiri, Nabi SAW pun menjelaskan bahwa hukuman bagi wanita ini adalah seksa neraka.
Beberapa diantara orang terdekat nabi juga memelihara kucing. Aisyah binti abubakar shiddiq, istri nabi amat menyayangi kucing, dan merasa amat kehilangan dikala ditinggal pergi oleh si kucing. Abdurrahman bin sakhr al Azdi. diberi julukan Abu huruyrah (bapak para kucing jantan), karena kegemarannya dalam merawat dan memelihara berbagai kucing jantan dirumahnya.”

Kesimpulannya, even xske kucing pn, xpyh la nk tendang2 ke, sepak2, pijak,...nk suh dy maen jauh2 pn, ckp lek lok...dgn bahasa kucing y mudah difahami...heee...selamat beramal...
Mai saksikan wajah2 kucing y comey dan lucu ni... kucing y excited bile tgk duit...

                                                         
mabuk ke kucing ni???? mata juling...ngah ting tong kot...

ngaummmm!!!!
                                                 
kucing skg da pandai kwn ngn tikus...syabas mera bettey...
mke terharu gler....
kwappppp4...(bunyi menguap)
Add caption
raptai swimming utk sukan sea kucing...siap pki swimming cat suit lg...

kucing ke arnab ni????
tlg jgn tembak saya!!!! peng3. (bunyi pistol)..
kah3.....

No comments:

Post a Comment